У мечеті Дніпра вшанували жертв депортації Кримських татар

138

Мусульманська громада міста Дніпро до 78 річниці депортації Кримських татар зібралася у мечеті, вшановуючи пам’ять жертв та загиблих.

Шейх Нізамі провів релігійний урок, пояснюючи важливі основи Релігії, нагадуючи про важливість виконання мусульманами своїх обов’язків, попри виникаючі складнощі.

Адже секрет спокою у серці віруючої людини полягає у покірності Богу. Хто йде шляхом істини, зберігаючи надію на Єдиного Господа, тому Він дає вихід із будь-якої скрутної ситуації.

За традицією вшанування загиблих і жертв, та для благословіння усіх присутніх, читали Сури зі Священного Кур’ану — адже ми знаємо про користь від Кур’ану як для живих, так і для тих, хто пішов із життя.

Вечір завершився спілкуванням за столом та нагадуванням, що суспільство має пам’ятати злочини проти будь-якої нації.
Адже той, хто забуває дійсну історію, може знову зіштовхнутися зі страшними злочинами проти людства.

18 травня — день пам’яті жертв депортації кримсько-татарського народу.

78 років тому на виконання злочинного наказу почалося масове виселення корінного народу Криму — кримських татар. Кримських татар звинуватили у «співпраці із нацистами» під час окупації півострова…

Коротка Історія події:

Депортація була проведена за декілька днів з 18 по 20 травня 1944 року.

Близько 190 тисяч кримських татар (за офіційними джерелами), були завантажені у вагони і відправлені у Середню Азію та деякі віддалені регіони колишнього радянського союзу.

Частина загинула вже в дорозі. Не витримавши довгий шлях, вони почали помирати від голоду і хвороб цілими сім’ями.

За перші 1,5 роки після переселення загинуло близько 100 000 депортованих кримських татар.

У 1990-і роки почалось масове повернення кримських татар додому. Їм довелося все почати з нуля: купувати і будувати житло, влаштовуватися на роботу та облаштовувати побут…

www.instagram.com/islam.dnipro